Last updated: 15 april 2020 - Read time: 1:59 min

Metadata maakt keuzes zichtbaar

Weet waarop een bezoeker keuzes baseert. Zo kun je hem beter van dienst zijn. Metadata maakt keuzes zichtbaar

Om de kennis over de keuzes van de bezoeker te verstevigen, kan het handig zijn om te kijken naar de criteria waarop iemand zijn keuze bepaalt. Juist als die minder zichtbaar zijn.

Als marketeer probeer je grip te krijgen op het reilen en zeilen van de bezoeker.

Een veelheid aan keuzecriteria
Acteurs, componisten, solisten, tijdvakken, stijlen, geografische herkomst: vaak worden de keuzes van bezoekers bepaald door de minder zichtbare lagen van de programmering.

Krijg inzicht in wat de keuze van je publiek bepaalt

Als je dit grid van criteria, zoals die leven bij de bezoeker, door kan trekken in je marketing of zelfs de programmering, ontstaat er een mooie manier om artistieke lijnen uit te leggen richting nieuw en bestaand publiek. “Vele cultuurorganisaties zullen die al bewust of onbewust doen, maar zodra het lukt om er ook in de marketing een invulling aan te geven, kun je de relatie met de klant echt verrijken”, aldus Mathijs Bouwman, die bij cultuurinstellingen veel onderzoek heeft gedaan naar de toepassing van metadata.

Een veel voorkomende vorm van metadata is ‘cast’.
Acteurs, dansers, musici, die voor bezoekers een reden vormen om een theater te bezoeken of nog eens terug te komen. Deze lijn kun je doortrekken naar vele andere karakteristieken van programma’s. Componisten die verbonden zijn aan een tijdvak in de klassieke muziek, dans die je weergeeft op geografische herkomst, de mogelijkheden van metadata zijn eindeloos.

Laat metadata werken voor de klantrelatie

Voor een goede werking met metadata is het belangrijk dat het systeem onder water de data logt.
Als mensen bepaalde pagina’s bekijken of bestellingen plaatsen moeten ook de ‘vinkjes’ voor wat betreft de metadata bij de voorkeuren van deze persoon gezet worden. Die diepere lagen kun je vervolgens weer gebruiken in het samenstellen van je programma of het afstemmen van je communicatie.

De volgende stap is dat we de bezoeker inzicht geven in zijn keuzes.
“Wanneer we iemands bestelhistorie in de mijnaccount-omgeving kunnen plotten op – bijvoorbeeld – een wereldkaart of een tijdbalk van de muziekhistorie, gaat het leven. Zo wordt de onderlaag aan keuzes ook voor de klant zichtbaar. En daarmee dus de (diepere) band die bezoekers met een kunstinstelling kunnen hebben. Dat is een fantastische voedingsbodem op om verder in gesprek te gaan en de relatie te verdiepen”, aldus Mathijs Bouwman.

Related items