Last updated: 6 april 2020 - Read time: 1:27 min

Extra klantenservice

In de ontwikkelingen rondom marketing automation, staat naast de opbrengsten voor uw organisatie (meer omzet, meer efficiency) natuurlijk het belang van de klant voorop. Gelukkig komen de belangen van de klant en de organisatie volledig overeen, zo blijkt uit onderzoek.

“Consumenten ervaren microcampagnes echt als een goede service”

aldus directeur Mathijs Bouwman. “En als je erover nadenkt is dat ook heel goed te verklaren. Mensen krijgen een mailtje omdat ze vlak eerder zelf iets hebben ondernomen. Je wordt bijvoorbeeld herinnerd aan iets dat op je wensenlijstje staat en waarvan de laatste kaarten in verkoop gaan. Dat voelt als iets heel logisch”.

Microcampagnes

Van 52 nieuwsbrieven per jaar, naar 52 serviceberichten per dag

Hoe relevanter je berichten, hoe specifieker je in de doelgroep moet zijn. Een algemene nieuwsbrief wordt vanuit de organisatie geschreven.

Marketing automation en microcampagnes gaan over berichten die voortkomen uit de bezoeker. Bijvoorbeeld als mensen iets in hun winkelmandje hebben achtergelaten, of een verjaardagsmail, een herinnering aan een concert op iemands wensenlijstje, etc.

Van 52 nieuwsbrieven per jaar, naar 52 serviceberichten per dag

Emails (of andere campagnes) moeten gericht zijn aan zo specifiek mogelijke doelgroepen. “Soms stuurden we mails gericht aan enkele tientallen mensen”, aldus Mathijs Bouwman, die voordat hij directeur van Peppered werd hoofd marketing was bij Concertgebouw de Doelen in Rotterdam. “Maar dan was die boodschap ook wel echt raak voor de lezer. En door marketing automation lukt het om enorm veel van dat soort verschillende berichten per dag te sturen.

Marketing automation stelt je dus in staat om het serviceniveau te verhogen, maar niet alleen omdat de ‘persoonlijke trigger’ wordt aangegrepen. Ook het personaliseren van het bericht op basis van persona of het doen van persoonlijke aanbevelingen. Het zijn voorbeelden waarin kleine processen kunnen zorgen voor een extra glimlach op het gezicht van de lezer.

Related items