Laatst aangepast: 2 april 2019 - Read time: 1:37 min

Extra klantenservice, via marketing automation

In de ontwikkelingen rondom marketing automation, staat naast de opbrengsten voor uw organisatie (meer omzet, meer efficiency) natuurlijk het belang van de klant voorop. Gelukkig komen de belangen van de klant en de organisatie volledig overeen, zo blijkt uit onderzoek.

“Consumenten ervaren microcampagnes echt als een goede service”, aldus Mathijs Bouwman, die zich bij Peppered bezighoudt met onderzoek. “En als je erover nadenkt is dat ook heel goed te verklaren. Mensen krijgen een mailtje dat voortkomt uit iets dat ze vlak eerder zelf hebben ondernomen. Bijvoorbeeld mensen die herinnerd worden aan iets dat op hun wensenlijstje hebben gezet, waarvan de laatste kaarten in verkoop gaan. Men vindt het heel logisch dat ze dat bericht ontvangen.”

Microcampagnes

Van 52 nieuwsbrieven per jaar, naar 52 serviceberichten per dag

Hoe relevanter je berichten worden, hoe specifieker je in de doelgroep te werk moet gaan. Een algemene nieuwsbrief wordt vanuit de organisatie geschreven. Marketing automation en microcampagnes gaan over berichten die voortkomen uit de bezoeker. Dat kan zijn dat mensen iets in hun winkelmandje hebben achtergelaten, maar je kunt ook denken aan verjaardagsmail, een herinnering aan een concert van volgende week, dat nog steeds prijkt op iemands wensenlijstje, etc.

Van 52 nieuwsbrieven per jaar, naar 52 serviceberichten per dag

Dus moeten e-mails (of andere campagnes) gericht zijn aan zo specifiek mogelijke doelgroepen. “Soms stuurden we mails gericht aan enkele tientallen mensen”, aldus Mathijs Bouwman, die voor zijn tijd bij Peppered hoofd marketing is geweest bij Concertgebouw de Doelen in Rotterdam. “Maar dan was die boodschap ook wel echt raak voor de lezer. En door marketing automation lukt het om enorm veel van dat soort verschillende berichten per dag te sturen.” Marketing automation stelt je dus in staat om het serviceniveau te verhogen. En niet alleen doordat de ‘persoonlijke trigger’ wordt aangegrepen. Ook het personaliseren van het bericht op basis van een persona, of het doen van persoonlijke aanbevelingen, het zijn allemaal voorbeelden waarin kleine processen kunnen zorgen voor een extra glimlach op het gezicht van de lezer.

Gerelateerde items