Laatst aangepast: 3 april 2019 - Read time: 2:11 min

Alles rondom Google & inzicht

Google biedt een onmisbare toolkit om uw website de krachtige plek op het web te geven die het verdient. Hoewel vrijwel iedere cultuurinstelling daarvan overtuigd is, blijkt de praktijk vaak weerbarstiger.

En dat is niet zo vreemd. Waar Google Analytics vaak nog wel op de marketingagenda staat, is het fijnmazige netwerk van Google om de gezondheid van uw online inspanningen te checken inmiddels een stuk uitdagender. Instrumenten als  de Google Tag Manager, Google Data Layer en E-commerce-tracking kunnen uw inzichten verder verfijnen. Gebruik ze daarom goed, en besteed aandacht aan de inrichting.

Hoe zit het ook alweer?

Outlines van de belangrijkste Google tools

Google Tag Manager Google Tag Manager is dé tool om korte lijnen van code of pixels op je website te plaatsen, zonder tussenkomst van je webbouwer. Dit werkt efficiënt en houdt de website snel. De Tag Manager is ideaal voor wanneer je bijvoorbeeld samenwerkt met online marketingbureaus, voor wie het essentieel is als de Tag Manager goed is ingericht. Google Data Layer De Google Data Layer is een krachtige tussenlaag die ervoor zorgt dat je de inzichten die je uit de website ontleent, van nog meer informatie voorziet. Voor cultuurinstellingen wordt de Data Layer vaak gebruikt, om niet alleen informatie uit de website te halen van de omzet per transactie, maar daar meer betekenis aan toe te voegen. Zoals: Om hoeveel items (lees: kaartjes) ging de transactie? Voor welke voorstelling? Wat was de prijs van de kaartjes en wat waren de additionele administratiekosten, etc. E-commerce-tracking Met Google E-commerce-tracking koppelt u de data-inzichten aan de de omzetgegevens. U kunt daarmee de waarde van bepaalde productcategorieën berekenen, de waarde van de verschillende herkomstkanalen (e-mail, Adwords, etc.). Het is hiervoor dus waardevol om de gehele klantreis in kaart te brengen, van e-mail tot websitebezoek tot transactie, om het beste inzicht te krijgen in welke kanalen renderen, en welke niet of minder. Ik snap er nog steeds niks van, kunnen jullie het schetsen?

Zelf aan de slag

Starten en bijblijven met de Google toolkit

Om zelf aan de slag te gaan, geven we graag de volgende aandachtspunten mee:

  • Doe het! De Google Tag Manager, Data-layer en E-commerce-tracking zijn onmisbare tools voor het succes van uw organisatie
  • Laat u inspireren en informeren: Er zijn veel goede cursussen beschikbaar. Ook Peppered geeft specifieke Google trainingen waarbij we ingaan op de specifieke karakteristieken van de sector.
  • Houd het overzichtelijk: Met een wirwar aan systemen wordt het zowel voor Google als voor uzelf lastiger om de lijntjes te blijven leggen. Kijk welke systemen u kunt samenvoegen om het overzicht te behouden, de vindbaarheid van uw site te vergroten en uw inzichten te verbeteren.

Gerelateerde items